Lotte en Emma

Stage verslag MDKL

“Wij zijn Lotte van Gessel en Emma Muitjens. Wij zitten in de derde klas op gymnasium op het Bernardinus college.

Toen we op de ‘beurs’ waren, zagen we een kraampje van MDKL (stichting maatschappelijke dienstverlening en kameraadschap legereenheden). We liepen erheen en we spraken met Marlies. Zij vertelde ons over de stage bij MDKL. Wij vonden het erg leuk en interessant klinken. Dus kozen wij deze stage om te doen. De eerste keer hadden we een soort van introductie dagje, om te kijken hoe het er aan toeging en om de regels een beetje te leren kennen.

Het is een levendig gebouw met veel interessante dingen erin en aardige mensen. Het enige wat wij eerst een beetje eng vonden waren de poppen, die ons levenloos aanstaarden. De tweede keer waren we er pas ‘echt’ stage aan het lopen. We mochten een tekening maken en Emma probeerde een cartoontekening te maken van Eric maar dat was niet zo goed gelukt. Die zelfde dag hadden ze de kraan vervangen in het keukentje en waren er kleine houtsnippers op de borden gekomen die in het kastje onder de kraan stonden. Die dag hebben we 100 borden af gewassen.

Op 25 januari was de nieuwjaarsreceptie van MDKL, het was heel druk en gezellig. Er waren toen ook nog 3 andere stagiaires. Dat was ook wel nodig, want er moest worden afgewassen en er moest drinken worden geserveerd. Voor de rest van de dagen hebben we vooral ‘horeca’ dingen gedaan zoals drinken serveren en opruimen. Er staat een schaakbord in het gebouw. We hebben best vaak geschaakt en elke keer heeft Lotte gewonnen, want Emma had voor de stage nog nooit geschaakt.

We hebben ook met veteranen gepraat. Het  was erg interessant, omdat die mensen veel levenservaringen hebben. Sommige veteranen nemen ook kinderen mee, er is een meisje die bijna altijd met haar vader meekomt en ze vindt Lotte heel erg leuk. Daarom had Lotte een keer met haar gespeeld. We hebben door de dingen die we bij MDKL gedaan hebben veel leuke herinneringen gekregen en zullen ze nooit vergeten.

We hebben door de stage geleerd hoe mensen met oorlogservaringen zich gedragen en hoe daarop te reageren. We hebben ook geleerd dat je altijd met warm water moet afwassen.

We zijn blij met onze keuze en hopen dat andere stagiaires dit ook vinden”.

Lotte                                                          Emma