Educatie & recreatie

De educatieve programma’s zijn hiervoor al even belicht. De collecties op locaties van de stichting leent zich uitstekend voor educatieve bezoeken door scholen en jeugd. Binnen de stichting kan men spelenderwijs kennis maken met onder meer de voormalige Nederlandse dienstplicht. Men maakt kennis met gebruiken, voorwerpen, verhalen en beeldmateriaal over het leven van de militair of overige geüniformeerde beroepen. In chronologische volgorde wordt de tijd doorleeft vanaf de aanstelling tot aan het groot of klein verlof.

Daarnaast kan men zich verder verdiepen in de politieke achtergronden en het ten uitvoer brengen van uitzendingen van militair personeel. Tijdens de rondleiding door de collectie zullen veteranen hun verhaal overbrengen op de jeugd, waarmee een stuk inzicht wordt gegeven wordt. Het nut en doel van het militair zijn, en de daaraan eventueel verbonden uitzendingen, worden op deze manier uitgelegd en dragen bij aan de bewustwording van de jonge generatie.

Naast het afleggen van een bezoek aan de verschillende locaties is MDKL-Nederland in staat om verhalen en ervaringen van uitgezonden militairen op scholen te verzorgen. Gebruiksvoorwerpen die met de uitzending te maken hebben worden ter versterking van het verhaal getoond.

De stichting kent outdoor-programma’s die ontwikkeld zijn voor jeugd, waarin men zelf kennis kan maken met de dienstplicht en deze fysiek kan beleven. Op deze wijze leert men spelenderwijs omgaan met gebruiken en materieel. Zo geeft de stichting op recreatieve wijze vorm en inhoud aan een stuk educatie.

Kenmerken educatie & recreatie:
- Verbreden van kennis
- Inzicht verschaffing
- Bewaren van historie
- Bewustwording
- Bevorderen van erkenning en maatschappelijke betrokkenheid
- Gezellige middag en ontspanning